Geschiedenis

Beker van belgië

In de Belgische bekercompetitie behaalde Cappellen FC doorheen de geschiedenis wisselende successen. De bekercompetitie kwam in België overigens slechts traag op gang. Voor de tweede wereldoorlog nam Cappellen dan ook slechts éénmaal deel aan de beker van België. De allereerste wedstrijd werd alvast gewonnen, maar in de tweede ronde werd kansloos verloren tegen het grote Union Saint-Gilles. Een eerste echt bekeravontuur kwam er in pas in 1966 toen Cappellen achtereenvolgens Bevel, Looi en Racing Jette uitschakelde om te stranden tegen FC Malinois.

Op het eind van de jaren 80 begon Cappellen zich stilaan een bekerreputatie toe te eigenen. Meer zelfs: Cappellen bleef liefst 1680 bekerminuten zonder veldnederlaag. Drie opeenvolgende seizoenen werd het in de beker uitgeschakeld na het nemen van strafschoppen. Hoogstraten en tweemaal Tienen toonden zich efficiënter in het nemen van elfmeters. In die reeks kreeg Cappellen bovendien eerste klasser SK Lierse op de knieën. De Pallieters delfden met 2-1 het onderspit in het Louis Lucasstadion.

Cappellen viert de bekertriomf tegen SK Lierse. Rechts ziet u Lenie, Meurs en Mestdagh.

Het seizoen 1992-1993 was het absolute topjaar voor Cappellen in de bekercompetitie. Eerst schakelde geel-rood titelconcurrenten Patro Eisden en Westerlo uit met duidelijke cijfers. In de volgende ronde lootte het grote buur Beerschot dat absoluut verder wou geraken in de bekercompetitie. De Mannekes kochten het thuisvoordeel af, maar hadden er weinig profijt aan. Na 120 minuten stond het nog steeds 0-0, waarna Cappellen zich de betere toonde in het nemen van strafschoppen. Net voor het einde van de verlengingen had Beerschot nochtans een opmerkelijke wissel doorgevoerd. Het bracht met Marrah een nieuwe doelman in. Marrah was de twee voorgaande seizoenen actief bij Tienen dat Cappellen toen tweemaal uitschakelde in de beker na strafschoppen. Beerschot hoopte dat Marrah zijn huzarenstukje een derde keer zou opvoeren, maar de gok draaide verkeerd uit. Cappellen miste niet en ging een ronde verder.

In de achtste finales kwam Germinal Ekeren op bezoek in Kapellen. De wedstrijd werd gespeeld op een woensdagnamiddag in de kerstvakantie voor het oog van 3000 toeschouwers. Germinal Ekeren won na verlengingen met 1-2 en bracht zo een einde aan een reeks van 16 bekerwedstrijden zonder verliespartij. Het winnende doelpunt van Gunther Hofmans viel bovendien in de allerlaatste seconden van de wedstrijd. Bijna had de bekerdroom van Cappellen nog iets langer geduurd.

Twee seizoenen later speelde Cappellen viermaal tegen een Waalse club. Eerst werd er gespeeld tegen de Henegouwse provinciale Templeuve, waar er een groot feest georganiseerd werd voor de komst van de derde klasser. De Walen organiseerden een groot hamburgerfestijn en de toegangsprijs werd verhoogd tot? 80 Belgische Frank (1,98 euro). Om de bestuursleden van Cappellen een goed zicht op het terrein te geven werd een huifkar geplaatst naast het terrein waarin een aantal stoelen geplaatst werden. Cappellen won gemakkelijk met 0-6. In de volgende rondes werden Verviers en Eupen uitgeschakeld waarna Cappellen het in de zestiende finales mocht opnemen tegen eerste klasser Seraing. Roger Lukaku en zijn collega?s bleken echter te sterk: 0-4.

In de laatste tien jaar haalde Cappellen nog driemaal de ronde met de ploegen uit de hoogste afdeling. In 1998 werden eerst Mol en Geel uitgeschakeld, maar Lommel bleek in eigen huis net te sterk voor een jong Cappellen: 3-1. In 2003 moest Cappellen eerst Meulebeke, Diegem en opnieuw Eupen opzij zetten vooraleer zij het op Daknam mochten opnemen tegen Lokeren. In een spannende wedstrijd kwam Cappellen tweemaal op voorsprong via Cisse Severeyns. Lokeren kwam echter telkens langszij en toonde zich net iets beter in de penalty-epiloog.

Ook in het jubileumjaar stootte RCFC nog door tot de zestiende finales. Cappellen zette eerst drie Waalse ploegen opzij. Vierde klassers Hoei en Bercheux waren duidelijk een maatje te klein en tussendoor werd Olympic Charleroi uitgeschakeld met het kleinste verschil. In de zestiende finales bleek STVV net als twee jaar eerder net koelbloediger vanop de strafschopstip. En ook in 2007 werd de strafschopstip Cappellen fataal. Ditmaal was Oostende de kwelduivel.

In de jaren die daarop volgde, kon Cappellen niet meer doordringen tot de ronde met de eerste klassers. De loting was Cappellen ook niet vaak gunstig gezind. Geel-rood begon regelmatig op verplaatsing en zong het vaak niet langer dan één ronde uit?